7 tips till dig som vill fricampa

9tipstilldigsomvillfricampa.jpg

I slutet av en skogsväg, ett stenkast från havet eller mitt inne i stan. Fricamping kan se ut på många olika sätt, men själva kärnan i begreppet är att du har valt bort iordningställda campingar och ställplatser. Varför människor väljer att fricampa är såklart olika för olika personer, men några fördelar är att du kan komma närmare naturen, att du kan vara lite mer ifred och att det inte kostar några pengar. För dig som är sugen på att testa fricamping har vi samlat våra 7 bästa tips.

1. Hitta en bra plats

Det absolut enklaste sättet att hitta en plats att fricampa på, är genom att ladda ner någon av de olika användargenererade apparna där människor tipsar om platser som de själva har fricampat på. Här finns bilder, betyg och ofta information om faciliteter. Nackdelen är att många människor samlas på samma ställe, vilket tyvärr sliter på både naturen och människorna som bor i närheten. Om en plats blir för hårt ansatt finns det en överhängande risk att förbudsskyltar dyker upp.

Därför föredrar vi att ta hjälp av Google Maps eller Hitta.se för att hitta bra platser att fricampa på. Genom att scanna kartorna har vi hittat fantastiska platser längst älvar, skogssjöar och mitt inne i skogen. Det kräver lite mer research och visst har det hänt att vi har kommit på en skogsväg och mötts av en låst bom. Men det blir lite mer av ett äventyr och belöningen när du kommer fram till en plats som visar sig vara ännu vackrare än vad di kunnat föreställa dig - är oslagbar!

2. Gör din research

Reglerna för fricamping skiljer sig avsevärt mellan olika länder och ibland även inom länderna. Därför är det ett smart drag att läsa på vad som gäller på de platser du planerar att besöka. Det är generellt hårdare regler kring städer, naturreservat och välbesökta turistattraktioner, men vid nationalparker finns det ganska ofta anvisade platser där du får stå gratis med din van. En bra sak att ha koll på är att många länder i Europa gör skillnad på camping och parkering. Först när du ställer upp bordet och solstolarna campar du, innan dess anses du bara parkera - även om du sover i din bil.

3. Tänk på säkerheten

Vi har fått flera frågor om hur säkert det är att fricampa och precis som med det mesta i livet är det omöjligt att ge några garantier. Men under våra vanlifeår har vi endast hört talas om en handfull personer som råkat illa ut och det har uteslutande varit inbrott vid fricamping i Europeiska städer. Inbrott är såklart obehagligt, men inga människor har kommit till fysisk skada. Om du ändå vill besöka Barcelona eller någon annan storstad, är vårt råd faktiskt att ta in på en camping.

Men säkerhet handlar också väldigt mycket om att känna sig säker och våra bästa tips där är:

  • Hitta en sovplats innan det blir mörkt - på så vis får du en känsla av platsen i dagsljus och luras inte av skuggor och annat som kan göra den härligaste plats läskig på natten.

  • Följ din magkänsla - om din varningslampa blinkar är det lika bra att hitta en ny plats, du kommer ändå inte kunna sova om du ska ligga och lyssna efter konstiga ljud utanför.

  • Stå på platser där det finns andra campare - att snacka lite med grannen innan du går och lägger dig kan lugna den oroligaste av själar. Om du hittar din plats genom någon av de olika apparna är vår erfarenhet att du alltid får sällskap.

Men med allt detta sagt…

4. Lyssna inte på folks skrämselpropaganda

När det kommer till säkerhet så finns en kategori av människor som verkar vilja göra allt för att skrämma upp en. Oftast med tredjehandshistorier om “nån som blivit drogad och rånad och och och...”. Ta dem med en nypa salt! Vår erfarenhet är att dessa personer inte själva fricampar, eller har någon egentlig koll om vad det innebär. Ställ följdfrågor och försök att bryta ner historien till fakta: Var hände det här? När? (Ja folk har på allvar försökt skrämma oss med saker som hänt på 80-talet) Har medierna rapporterat om det så att du kan läsa mer om vad som egentligen hände? Ofta finns det lite eller ingen substans i historierna. Om det mot förmodan visar sig vara sanning, fundera då över vilka lärdomar du kan dra av historien. Till exempel: Glöm inte din våtdräkt på tork på backspegeln, mitt i San Sebastian - risken är ganska överhängande att någon snor den

5. Prata med andra fricampare 

Några av de härligaste platserna som vi har stått på i Europa har varit tips från andra fricampare som vi har träffat längst vägen. Alltid finns det någon som kommer ifrån det håll som du planerar att åka till. När du kommer till en ny potentiell sovplats är det dessutom perfekt att fråga någon som redan står där, så kan de berätta om det har varit lugnt där nätterna innan. De kanske dessutom har tips på någon hemlig strand eller en vacker vandringsled i närheten. 

Av samma anledning som på punkt ett, tycker vi att en ska vara försiktig med att skriva ut sina favoritplatser på nätet för vem som helst att se. Men däremot är det ju väldigt härligt när en kan få dela med sig av vackra platser till vänner och bekanta. Det handlar inte om att inte vara bjussig, utan om att försöka skona platserna så att inte alla åker till samma ställe.

6. ”Leave no trace”

…är lite av en religion för många naturälskare som vandrar, tältar och fricampar och borde egentligen inte vara några konstigheter. Ta hand om dina sopor, låt bli att sprid toapapper i varenda buske och respekterar naturen som du står i. I samma anda är det också viktigt att som fricampare vara ödmjuk inför det faktum att du inte alltid är välkommen. Om du väljer dina platser väl kommer det antagligen inte vara några problem, men om du skulle bli ombedd att flytta på dig av polisen eller markägaren gör du bäst i att be om ursäkt, fira av ditt bredaste leende och sedan köra vidare. Vi vanlifers och fricampare är beroende av ett gott rykte för att kunna fortsätta fricampa, annars dyker det tyvärr upp förbud.

7. Undvik högsäsongen

Vi förstår att det inte är alla som har möjlighet att välja när de ska ha sin semester, men OM du kan välja bort högsäsongen så kommer du med största sannolikhet få en både enklare och trevligare resa. Det är inte lika trångt om platserna och dessutom är både markägare och polisen mer förlåtande när det kommer en van då och då, än tio- eller hundratals i juli månad.

Bonustips:

Njut!

Genom åren har vi åkt tåg, flugit, åkt båt och vandrat – men att leva och resa i en van är utan tvivel det absolut bästa sättet att upptäcka världen! Det kanske känns som att det är mycket att tänka på efter att ha läst den här listan, men ge det några dagar så har du antagligen kommit in i det. Njut av friheten som det innebär att kunna köra dit näsan pekar, med sovplats och allt du behöver med dig i bagaget. Och om det känns läskigt att slänga sig ut på en långresa – börja med en helg i din hemkommun!


Denna lista är en uppdaterad version av en lista som vi skrev för res.se under vår Europaresa 2017.

Föregående
Föregående

Så finansierar du ditt vanlife