#102 - Hur klimatsmart är vanlife?

Kimberly nicholas

När vi började med vanlife så var en av anledningarna att vi ville hitta ett alternativt sätt att resa istället för att flyga. Att en roadtrip i Sverige ger lägre klimatavtryck än en flygresa till Thailand är det nog ingen som ifrågasätter. Och då för snart tio år sedan kändes det som ett stort och bra steg. Men vartefter åren har gått och vi har förstått att läget är mer akut, har vi börjat fundera över om vi kan fortsätta leva vanlife med gott samvete. Vi ställde frågan till Kimberly Nicholas som är professor i klimatstudier vid Lunds Universitet.

Lyssna på avsnittet där du brukar lyssna på poddar, eller direkt här i spelaren.

Vi har försökt få till den här intervjun i över ett års tid, men vi kan också vara helt ärliga med att vi ibland har tänkt att det skulle vara lättare att stoppa huvudet i sanden och INTE ställa frågan. Men som vi alla vet leder det tyvärr sällan till någonting gott och speciellt inte när det kommer till klimatet. Men för att lugna alla er som inte riktigt vågar trycka på playknappen, kan vi berätta att vi faktiskt kände oss hoppfulla och positiva efter att ha intervjuat Kimberly. Hon är nämligen helt övertygad om att “We can fix it!”.

Länklista:

  • Dutch carbon footprint” Den Holländska rapporten som jämför olika typer av semestrande där vi inte helt förvånande kanske, kan utläsa att en vanlifesemester i hemlandet eller närliggande länder ger mycket lägre klimatavtryck än semestrar som genomförs med både flyg, färjor och faktiskt även på hotell.

  • “Journal of cleaner production” Den svenska studien varifrån Kimberly hjälpte oss att ta fram vanlifebudgeten med 365 mil per person och år, om du har en van som drar ca 1,1 liter milen.

  • Kimberly Nicholas hemsida, där du kan förbeställa hennes bok, prenumerera på hennes nyhetsbrev “We can fix it” och läsa mer om läsa mer om hennes klimatforskning,

Föregående
Föregående

#103 - Författarliv från en van

Nästa
Nästa

#101 - 2021 nu kör vi!