Först vid en olycka - gör så här

Genom åren har vi passerat flera trafikolyckor där räddningstjänsten har varit i full färd med att hjälpa drabbade och dirigera trafiken. Men med tanke på hur mycket vi vanlifers befinner oss på vägarna, skulle det lika gärna kunna vara så att det är du eller jag som kommer först till en olycka. Det är såklart en skrämmande tanke, men genom att veta hur vi ska agera kan vi göra stor skillnad. Vi har intervjuat brandinspektör Leif Malmström vid Storstockholms brandförsvar som berättar hur vi kan förbereda oss och vad vi ska göra om olyckan är framme.

Leif MalmströmVanlifeSverige

Förberedelser

Som vanligt är det bättre att tänka efter före, därför finns det några saker du kan förbereda redan nu. Se till att alltid ha detta i bilen:

  • Reflexväst - I vissa länder i södra Europa är det lag på att ha en reflexväst åt alla i fordonet och det är inte en dum åtgärd även här hemma i Sverige.

  • Första hjälpen-kit

  • 112-appen - ladda ner den till din mobil. Med den kan du ringa 112 så att de får din exakta position omedelbart trots att du kanske är på en landsväg någonstans mitt ute i skogen, eller är i chock vilket kan innebära att det är svårt att ge korrekt information. På så vis kan de optimera varifrån de skickar hjälpen och de slipper det detektivarbete som annars ofta uppstår bara för att hitta rätt.

  • Kunskap - Bara genom att läsa det här inlägget kommer det vara enklare för dig att ta rätt beslut vid en olyckssituation. Ännu bättre vore det om du går en HLR- och/eller 1a hjälpen-kurs så att du praktiskt får lära dig och öva på de moment som kan vara livsavgörande vid en olycka.

Om olyckan är framme

Ditt handlande kan verkligen göra skillnad, därför ska du alltid stanna även om det kan kännas enklare att tänka “någon annan löser nog det där”.

- Allt du gör i rätt riktning är bra. Använd ditt sunda förnuft, ta två djupa andetag och tänk logiskt. Bara att du finns där som en medmänniska kan hjälpa otroligt mycket, säger Leif Malmström.

Om du kommer till en trafikolycka ska du tänka på dessa saker:

  • Placera ditt fordon på ett säkert sätt så att den inte orsakar nästa olycka, alltså inte kort efter en kurva eller i vägen för någon av körbanorna.

  • Slå på dina varningsblinkers

  • Sätt på dig din reflexväst innan du kliver ur bilen, så att du inte riskerar att bli påkörd själv.

  • Ring 112 - gärna genom 112-appen så att de genast får din position. Den här punkten är lite flytande när i skedet du ska ringa. Verkar det bara vara lite plåtskador kanske räddningstjänsten inte behövs alls. Men samtidigt poängterar Leif att vid svåra olyckor är tid en livsviktig faktor.

    - Det handlar om att tjäna tid, om någon är skadad så vill vi få dem under vård så snabbt som möjligt. Ring hellre för tidigt så kan du lägga på om det verkar lugnt, säger Leif Malmström.

Om ni är två i bilen kan ni dela upp er så att en ringer och en springer tillbaka i färdriktningen och:

  • Sätt upp varningstriangeln några hundra meter bakom bilen, så att andra bilister hinner bli varnade och det inte uppstår en seriekrock eller följdolyckor.

Samtidigt som den som pratar med 112:

  • Skapa dig en lägesbild & berätta för SOS Alarm - Vad har hänt? Hur många fordon är inblandade? Hur många är skadade, vilka skador har de osv.

När du har kommit så här långt kommer larmoperatören att ställa frågor till dig för att få en bild av läget, så att de vet vilken typ av hjälp som ska skickas. Leif uppmanar oss också att inte vara främmande för att göra åtgärder. Det kan dels vara för att larmoperatören ber dig att göra någonting, eller att du själv ser saker som kan behöva göras.

  • Om motorerna fortfarande är igång - stäng av dem!

  • Verkar det finnas risk för brand? T ex om det ryker eller läcker bränsle - hjälp personerna ut ur bilden!

  • Finns det någon som sitter med hakan i bröstkorgen? - Hjälp dem till fria luftvägar genom att lyfta upp pannan!

  • Är det någon som behöver HLR? - Gör det! För att vara förberedd på ett hjärtstopp vid en olycka eller i vardagen, finns det väldigt bra kurser att gå. I vissa fall kan du få gå det via din arbetsplats, fråga! Men annars tipsar Leif Malmström om Röda Korsets kurser.

Om du stannar i trafiken - gå alltid ut ur bilen!

Oavsett om du stannar i trafiken för att hjälpa någon, eller för att du själv fått problem, ska du aldrig sitta kvar i vanen. Anledningen är helt enkelt att du kan bli påkörd om det kommer en annan bil som inte hinner se dig i tid.

- Jag hanterade ett sådant fall här ute på E4an, det var inte kul. Kofångaren på bilen som kom körande satt precis bakom förarsätet på den parkerade bilen, säger Leif Malmström.

Se därför alltid till att alla går ur bilen och sätter sig i säkerhet. Och glöm inte att sätta upp varningstriangeln några hundra meter bakom bilen, för att varna andra bilister. Under perfekta förhållanden är stoppsträckan för någon som kör 110 km/h hela 90 meter och vid regn, dimma eller att föraren inte är på hugget kan denna sträcka bli många gånger längre. Det ger lite perspektiv på hur långt tillbaka du behöver gå med varningstriangeln för att den ska ge något resultat.


Scrollade du ner hit och kände att det var på tok för mycket text? Eller har du läst klart men vill ha mer?


Föregående
Föregående

Näräventyra i sommar!

Nästa
Nästa

Därför ska du INTE ha fötterna på instrumentbrädan